Veel voorkomende angsten en hoe ze te overwinnen

Angst is een natuurlijke en gezonde emotie. Het behoedt je voor gevaar en maakt je alert voor dreigingen. Toch kunnen angstgevoelens ook problematisch worden. Dat is het geval als je bijna altijd angstgevoelens hebt en deze buiten proportioneel zijn. Maar ook als je angsten geen reactie zijn op een bepaalde gebeurtenis die je is overkomen, maar wanneer je bang bent voor iets dat misschien ooit zal kunnen gebeuren. Het ergste van een angststoornis is echter dat het je dagelijks leven ontregelt en je belemmert in je doen en laten.


Het verschil tussen reële en irreële angsten

Iedereen heeft wel eens angstgevoelens. Maar waar het om gaat is of die angsten reëel of irreëel zijn. Als iemand die je liefhebt ernstig ziek is, dan is je angst om die persoon te verliezen heel reëel. Maar als je je kind niet naar school wilt laten gaan, omdat je bang bent dat het op het schoolplein gekidnapt zal worden, dan is er sprake van een irreële angst. Irreëel betekent overigens niet dat iets nooit zal kunnen gebeuren, maar dat het niet waarschijnlijk is, dat het zal gebeuren.


Veel voorkomende angsten

Vaak denken mensen dat het bij angststoornissen uitsluitend om bekende fobieën gaat, zoals angst voor spinnen of angst om naar buiten te gaan (pleinvrees), maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige angsten worden niet als zodanig herkend, maar komen wel veelvuldig voor. Bijvoorbeeld een piekerstoornis. Dit is een algemene angststoornis waarbij mensen zich continu druk maken (piekeren) over allerlei dingen, die op dat moment helemaal niet aan de orde zijn. Of een paniekstoornis, waarbij de lichamelijke symptomen zelfs op die van een hartaanval kunnen lijken, wat de angst alleen maar groter maakt. Ook sociale fobieën en hypochondrie komen geregeld voor.


Gegeneraliseerde angststoornis

Een piekerstoornis wordt ook wel een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Als je hier aan lijdt, maak je je voortdurend zorgen over ernstige dingen die je misschien ooit zullen kunnen overkomen. Denk daarbij aan armoede, een levensbedreigende ziekte, eenzaamheid of andere ellende. Allemaal onderwerpen waar iedereen zich wel eens druk over maakt, maar de meesten van ons doen dat niet zo vaak en zo langdurig en al helemaal niet zonder aanleiding. Als piekeren je dagelijks leven beheerst en je vaak moe, gespannen en onrustig bent, dan kan er sprake zijn van een gegeneraliseerde angststoornis.


Paniekstoornis

Een paniekaanval komt meestal plotseling op zetten en heeft een aantal vervelende lichamelijke symptomen, die ook bij een hartaanval kunnen voorkomen. Zoals hartkloppingen, benauwdheid, transpireren, misselijkheid en trillingen. Het is een veelal kort moment van heftige angst, die vaak voorkomt bij plein- of straatvrees. Meestal is de aanval na een paar minuten weer over, maar wie het al eens heeft meegemaakt, zal er vaker last van kunnen krijgen. Omdat de angst voor een nieuwe aanval altijd aanwezig is, worden mensen er extra gevoelig voor.


Sociale fobieën

Net zo als vaak het geval is bij een piekerstoornis, hebben mensen met een sociale fobie niet altijd in de gaten dat ze een psychisch probleem hebben. Ze wijten hun angst om in het openbaar te spreken aan verlegenheid. Of hun angst om te falen aan hun perfectionisme. Toch kan een sociale fobie vervelende gevolgen hebben. Het kan je belemmeren in de uitvoering van je werk of er voor zorgen dat je contact met mensen gaat vermijden. Hierdoor kan je in een isolement terecht komen, waar je door je angsten soms nog maar moeilijk uit komt. Je situatie gaat dan van kwaad tot erger en kan je leven behoorlijk ontregelen.


Hypochondrie

Nog zo’n onopgemerkte, maar vaak voorkomende angststoornis is de hypochondrie. In de volksmond vaak ‘aanstelleritis’ genoemd, maar wel degelijk voor veel mensen een groot probleem. Als je continu bang bent een ernstige ziekte te krijgen of te hebben, dan leef je voortdurend in angst. Je slaapt slecht, hebt last van stress en omdat je je zo gaat focussen op het ziektebeeld, kun je ook daadwerkelijk lichamelijke klachten krijgen. Hierdoor nemen je zorgen alleen maar toe. Ook een huisarts kan je onrust vaak maar tijdelijk weg nemen. Als je hoort dat je hoestende buurman longkanker blijkt te hebben, schiet je bij de eerstvolgende verkoudheid weer in de stress.


Wat kun je zelf tegen je angsten beginnen?

In veel gevallen zal het helpen als je weet hoe je rustig kunt blijven. Dit kun je doen door je te ontspannen of door anders adem te gaan halen. Hiervoor zijn genoeg oefeningen en technieken die je jezelf kunt aanleren. Daarnaast helpt het om je gedachten, die met je angstgevoelens gepaard gaan, te analyseren. Waar ben ik nu echt bang voor? Wat kan me gebeuren? Hoe erg is dat als het gebeurt? En is mijn angst wel reëel of is datgene waar ik me druk om maak eigenlijk totaal niet aan de orde? Tot slot kun je proberen je angstgedachten door logisch redeneren te stoppen.


Controleer je angst

Angst is veelal een uiting van gebrek aan controle. Wanneer je een bepaalde situatie niet kunt beheersen, zoals de reactie en het gedrag van andere mensen of het ontwikkelen van een ernstige ziekte, dan heb je het gevoel de controle kwijt te zijn. Dat is vooral moeilijk als je niet zo veel zelfvertrouwen hebt en meteen van het negatieve uitgaat. Maar wanneer je probeert je angst te controleren door te stoppen met piekeren en juist actie te ondernemen, zal je zien dat de angstgevoelens afnemen en je zelfvertrouwen groeit.


Tussen je oren

Het zit allemaal tussen je oren. Niet leuk om te horen wellicht, maar absoluut waar. Angst is een emotie en emoties kun je leren te beheersen. Dat angst zich ook kan uiten in lichamelijke klachten is een vervelende bijkomstigheid, maar een reden te meer om iets aan je angstgevoelens te doen. Wanneer je angsten afnemen, zal je ook beter kunnen slapen, voel je je sterker en kun je tegenslagen en onbekende situaties beter het hoofd bieden. Het is in feite een vicieuze cirkel die je moet zien te doorbreken. Mocht dat je zelf niet lukken, dan is het belangrijk dat je hier hulp bij zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *