Verlies die negatieve gedachten met deze tips

Negatieve gedachten kunnen je zelfvertrouwen behoorlijk ondermijnen. Ze kunnen je belemmeren in je functioneren, ze weerhouden je er misschien van dingen te ondernemen of ze houden je uit je slaap. Ze brengen je in een neerwaartse spiraal: je denkt dat je iets niet kunt, daardoor mislukt het ook, waardoor je negatieve gedachte zichzelf bevestigt. Maar je hoeft je niet door die gedachten te laten beïnvloeden: je kunt er iets tegen doen. In dit artikel vind je een aantal tips om je negatieve gedachten kwijt te raken.

  1. Accepteer dat je gedachten zijn wat ze zijn

Soms worden je gedachten hardnekkiger naarmate je je er harder tegen probeert te verzetten. Iedereen wordt weleens overvallen door negatieve gedachten. Straf jezelf niet om de gedachten die in je opkomen; dat is op zichzelf weer aanleiding om je gedeprimeerd te voelen. Een negatieve gedachte is niet slecht, je faalt niet als je een negatieve gedachte hebt. Accepteer dat de gedachte in je opkomt. En besef dat het is wat het is: een gedachte. Een gedachte is niet de waarheid. Jouw gedachte is ook niet wat andere mensen denken. Als je iets gaat doen wat je moeilijk vindt, is het logisch dat het idee dat je het niet kunt in je opkomt. Maar de gedachte “Ik kan het niet” betekent niet dat je het ook echt niet kunt.

  1. Onderzoek je gedachte

Ga na waar je gedachte vandaan komt, en of hij klopt. Als je bijvoorbeeld een examen moet doen en je denkt “Ik kan het niet”, hoe kom je dan aan die gedachte? Misschien is het een automatisme, en denk je altijd dat je zult falen op een examen. Is dat zo? Heb je weleens een examen wel goed gedaan? En waarom zou je dit examen niet kunnen afleggen? Heb je ervoor geoefend of geleerd? Hoe reëel is dan de gedachte dat je het niet kunt?

  1. Schrijf je gedachte op

Maak je gedachte concreet door hem op te schrijven. Op papier kan de gedachte minder kwaad dan in je hoofd. Je kunt hem van een afstandje bekijken. Doe er vervolgens mee wat je met de gedachte in je hoofd zou willen doen: gooi hem weg! Streep hem door met een dikke rode stift, verfrommel hem, scheur hem in snippers, in de prullenbak ermee. Volgens onderzoek van Ohio State University uit 2012 heeft de manier waarop je met je gedachten over een onderwerp omgaat effect op hoe je je voelt over dat onderwerp. Schrijf je je gedachten op en bewaar je dat papier, dan zullen je gedachten, positief of negatief, je gevoelens positief of negatief beïnvloeden. Gooi je het papier weg, dan oefenen je gedachten geen invloed meer uit of je gevoel. Het helpt niet om je voor te stellen dat je je negatieve gedachten weggooit: ze moeten daadwerkelijk in de prullenmand.

  1. Ga iets anders doen

Neem even afstand van je gedachten. Sta op van de plek waar je zit te piekeren, schenk iets te drinken in, doe een overzichtelijk klusje: post een brief, of vouw de was op. Met een nuttige bezigheid sla je twee vliegen in één klap. Je haalt jezelf uit je negatieve gedachte, en je hebt iets gedaan waar je je goed over kunt voelen.

  1. Beweeg

Lichaamsbeweging verdrijft negatieve gedachten. Het geeft je iets om positief over jezelf te denken, net als de bezigheden uit de vorige tip. Je kunt trots op jezelf zijn als je een training hebt afgewerkt of met de fiets op eigen kracht ergens bent gekomen. Bovendien vinden er door beweging processen in je lichaam plaats die ervoor zorgen dat je je goed voelt. Ben je buiten, dan helpen het weer en de natuur ook nog een handje mee; laat je hoofd lekker doorwaaien aan het strand, of word rustig van het ruisen van de blaadjes in het bos. Beweging hoeft niet per se sport te zijn: dans, tuinier, of ga met je fototoestel op pad.

  1. Aai een (huis)dier

De omgang met dieren levert veel gezondheidsvoordelen op. Een hond of kat aaien verlaagt niet alleen de hartslag en bloeddruk van het dier, maar ook die van degene die aait. Je lichaam maakt meer endorfines aan – dezelfde stoffen die ervoor zorgen dat je je goed voelt als je bijvoorbeeld hardloopt. Een dier leidt je af van je negatieve gedachten, en het accepteert je bovendien zoals je bent. Een spinnende kat op schoot houdt je bovendien in het hier en nu, terwijl negatieve gedachten vaak gaan over het verleden (“Ik heb het helemaal verkeerd gedaan”, “Had ik maar anders gereageerd”) of de toekomst (“Ik ga die presentatie vast verpesten”).

  1. Perk je gedachten in

Geef je gedachten een tijd en een plaats. Sta jezelf toe dat de gedachten in je opkomen, maar houd ze beperkt door bijvoorbeeld tien minuten te reserveren voor het tobben. Zoek er een speciale plek voor op waar je jezelf deze gedachten toestaat. Door je negatieve gedachten te beperken tot dat moment en die plek, kun je ze de rest van de dag en op andere plekken achter je laten. Zorg dat je daarna iets anders te doen hebt. Neem je piekermoment dus niet in bed voor het slapen gaan. De kans dat je dan na de afgesproken tijd je gedachten kunt stoppen, is heel klein.

  1. Vraag iemand om raad

Negatieve gedachten blijven meestal in een cirkel ronddraaien, omdat je er alleen mee blijft zitten. Doorbreek dat patroon door er met iemand over te praten. Vertel wat je bezighoudt, en zeg wat de ander voor je kan doen. Mensen zijn vaak bereid om te helpen, maar de hulp die je krijgt, is misschien niet altijd wat je zoekt. Een bekende valkuil is dat je je alleen gehoord wilt voelen, terwijl je gesprekspartner met allerlei concrete oplossingen komt – of erger, gaat vertellen dat hij of zij het nog veel moeilijker heeft. Zeg dus waar je behoefte aan hebt. Een partner, vriend(in) of familielid kan je afleiding bieden, je negatieve gedachte door een positieve vervangen of misschien alleen al door te luisteren je negatieve gedachten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *