10 leuke manieren om iemand aan te spreken

Als je niet goed weet hoe je een gesprek met iemand moet beginnen, dan kan dat een behoorlijke hindernis vormen in het aangaan van contacten. Een leuk gesprek kan immers je dag opvrolijken en nieuwe contacten leggen met mensen kan een waardevolle toevoeging zijn aan je leven. Maar hoe doe je dat dan, een gesprek beginnen? En hoe verbeter je je eigen vaardigheden op dat gebied?

Voorstellen

Je kunt leren hoe je iemand aan moet spreken, door het toepassen van enkele eenvoudige tips. Wanneer je iemand nog niet kent, ligt het voor de hand om eerst jezelf voor te stellen. Probeer daarbij op te letten dat je de naam van de ander ook opvangt en onthoudt. Een gesprek hoeft echt niet altijd met een originele openingszin te starten. Gewoon iemand een hand geven en je naam zeggen is voldoende om het contact te leggen en duidelijk te maken dat je open staat voor een gesprek.

Prioriteit aan je gesprekspartner

Veel mensen gaan tijdens gesprekken zo op in hun eigen gedachten, dat ze niet echt goed luisteren naar wat de ander zegt. Dat kan komen doordat je bang bent voor stiltes en daarom alvast probeert te bedenken wat je straks kan zeggen. Probeer je aandacht bij je gesprekspartner te houden. Zo laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en door geconcentreerd te luisteren kun je aanknopingspunten oppikken waarop je verder kunt praten.

Gebruik de omgeving

De meeste mensen ontmoet je niet thuis op de bank, maar in een bepaalde situatie of omgeving, of bij een bepaalde gebeurtenis. Die omgeving of gebeurtenis kun je gebruiken om een gesprek mee te openen. Ga in op de ruimte waar je je in bevindt of benoem wat je er mooi of interessant vindt. Misschien lenen bepaalde voorzieningen zich voor een gesprek, zoals het eten in een restaurant, of hangt er een mooi schilderij aan de muur. Kijk dus goed om je heen.

De gemeenschappelijke factor

De meeste contacten ontstaan doordat er ergens een gemene deler te vinden is. Dat is dan ook meteen een prima opening voor een gesprek. Je ontmoet mensen bijvoorbeeld bij een feestje van het werk, wat betekent dat je raakvlakken hebt op dat gebied. En wanneer je met mensen bij hetzelfde concert bent, kun je ervan uitgaan dat ze jouw muzikale smaak delen. Als je een gemeenschappelijke factor weet te vinden, is dat vaak een uitstekende manier om het ijs te breken.

Het weer en andere clichés

Veel mensen denken dat het niet goed is om met een cliché onderwerp als het weer te beginnen. Maar als het doel is om een manier te vinden om iemand aan te kunnen spreken, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit of het onderwerp van gesprek cliché is of niet. Het gaat er om dat je het gesprek opent, en als je begint met een onderwerp als het weer, kan dit uiteindelijk leiden tot een leuk gesprek over iets heel anders.

Leer de ander kennen

Een gesprek betekent dat er interactie is tussen twee mensen, maar vaak zie je dat mensen vooral hun eigen verhaal aan het vertellen zijn en niet echt luisteren naar het verhaal van de ander. Als je niet goed luistert en met je reacties niet aansluit bij wat de ander vertelt, dan komt het over alsof je niet oprecht in die persoon geïnteresseerd bent en loop je kans dat het gesprek snel eindigt. Toon dus interesse in de ander, stel vragen en luister goed naar de antwoorden.

Vertel iets over jezelf

Dat je de ander vragen moet stellen, de gelegenheid moet geven om zijn of haar verhaal te vertellen en goed moet luisteren, wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niks over jezelf hoeft te vertellen. Hoe openhartig een gesprek wordt, hangt namelijk van beide gesprekspartners af. Als jij je zelf open opstelt dan zal de ander doorgaans ook vanzelf meer de diepte in willen gaan. Je merkt ook vanzelf of je gesprekspartner iemand is die graag zelf praat, of dat er van jou verwacht wordt dat je ook wat meer bij draagt aan het gesprek.

Stel open vragen

Wen jezelf aan om vooral open vragen te stellen, die niet alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden. Een goed uitgangspunt voor het stellen van open vragen is om de vraag te beginnen met één van de vraagwoorden, zoals wie, wat, waar, wanneer of hoe. Zo’n vraag kun je niet met ja of nee beantwoorden en het antwoord zal je dus meer informatie geven waarop je weer kunt door vragen. Met gesloten vragen loop je eerder het risico dat het gesprek snel eindigt.

Geef een compliment

Wie hoort er niet graag iets leuks over zichzelf? Het geven van een compliment is dan ook een mooie manier om het ijs te breken. Je kunt een compliment maken over iets dat je ziet, zoals een mooie jurk, maar het kan ook gaan over iets wat iemand heeft gedaan. Je kunt na een lezing bijvoorbeeld de spreker complimenteren met zijn kennis of meeslepende vertelstijl. Behalve dat mensen het leuk vinden om een compliment te krijgen, laat het ook zien dat je met echte interesse naar iemand hebt gekeken.

Vraag naar het werk van je gesprekspartner

Misschien lijkt het afgezaagd om over werk te beginnen, maar voor veel mensen maakt hun werk een groot deel uit van wie ze zijn. Het is niet alleen iets wat ze doen en waar ze veel tijd door brengen, maar vaak is het ook iets waar ze een grote interesse of zelfs passie voor hebben. Het is dus helemaal niet zo gek om een gesprek te beginnen met de vraag wat voor werk iemand doet.

Maak gebruik van grappen en zelfspot

Ook een leuke grap is een goede binnenkomer voor een gesprek. Zorg er wel voor dat het geen al te platte grap is. Mensen vinden het vaak heerlijk om even te lachen en je begint het gesprek zo op een vrolijke manier. Ook een dosis zelfspot is belangrijk. Neem jezelf niet al te serieus en lach erom als je opmerking maakt die er misschien anders uitkwam dan je bedoelde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *