10 tips voor meer assertiviteit

Kun je moeilijk “nee” zeggen, ga je confrontaties liever uit de weg of geef je het niet snel aan als je je bijvoorbeeld beledigd voelt? Dan kan het fijn zijn om meer assertiviteit te ontwikkelen. Assertiviteit is een goede vaardigheid om te beheersen, omdat je zo beter voor jezelf op kan komen en onnodige stress kan voorkomen. Het maakt je leven makkelijker zonder dat je daar anderen mee schaadt. Assertiviteit beslaat een hoop dingen, maar één van de belangrijkste is dat je niet over je heen laat lopen en dus waar nodig voor jezelf opkomt. Hier volgen tien tips voor meer assertiviteit.

1. Vind de balans

Bij assertiviteit gaat het erom dat je je mening, gedachten en gevoelens op een directe en eerlijke manier uit aan anderen. Dit hoeft zeker niet ongepast of onbeleefd te zijn. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen je eigen belangen en de belangen van je omgeving. Neem niet te veel hooi op je vork en laat het iemand weten als je vindt dat diegene je niet goed behandelt. Goede communicatie is uitermate belangrijk voor het vinden van de juiste balans.

2. Begin stap voor stap

Het ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid gaat natuurlijk niet zomaar, dit heeft tijd nodig. Verwacht niet dat je binnen een mum van tijd omgetoverd kan worden tot een assertief persoon, maar geef het de tijd. Misschien vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen of je gevoelens te uiten, maar stap voor stap kun je toewerken naar jouw doel om assertiever te zijn. Begin klein en oefen bijvoorbeeld met “nee” zeggen als iemand om een gunst vraagt.

3. Stel jezelf open

Misschien ben jij iemand die wat verlegen is en liever een beetje op de achtergrond blijft. Jezelf meer openstellen aan anderen kan echter erg voordelig voor je zijn en kan helpen in het proces om assertiever te worden. Als je bijvoorbeeld meer over jezelf vertelt aan anderen en jezelf laat zien, weten zij met wie ze te maken hebben. Zo kunnen ze beter rekening met je houden en zullen ze eerder jouw standpunten respecteren. Als jij bijvoorbeeld jouw grenzen duidelijk maakt, zullen anderen daar minder snel overheen gaan.

4. Zeg “nee”

Leer “nee” te zeggen als je nee bedoelt, zonder dat je je hier schuldig over voelt. Je hoeft hier bovendien niet altijd een reden voor klaar hebben liggen. Als je ergens bijvoorbeeld gewoon geen zin in hebt is het prima om “nee” te zeggen. Een nadere toelichting hoef je de ander niet te geven. Je bent vrij om verzoeken te weigeren. Probeer hierbij niet te veel te denken aan wat anderen misschien van je vinden; denk vooral aan wat jij vindt. Hoe vaker je “nee” durft te zeggen, hoe makkelijker het wordt.

5. Stel conflicten of confrontaties niet uit

Zit je ergens mee, heb je via via gehoord dat iemand iets vervelends over jou heeft gezegd of heb je een boos bericht ontvangen? Stel de confrontatie niet uit maar reageer direct en eerlijk. Als je erover blijft dubben of het probleem uit de weg probeert te gaan, zal het alsnog lang in je achterhoofd blijven hangen en kan het je dag behoorlijk verpesten. Dus spreek de persoon die iets vervelends over je zei direct aan en laat op een duidelijke manier weten hoe jij je voelt. Of reageer direct op het bericht en laat het weten als je iets onredelijk vindt.

6. Ruk jezelf uit in de ik-vorm

Om assertief te leren zijn is het goed om in de ik-vorm te praten en op deze manier je gevoelens en gedachten uit te drukken. Bijvoorbeeld: “Ik voel me prettiger als …”, “Ik zou het op prijs stellen als…”. Zo communiceer je duidelijk wat je wilt en hoeft de ander zich niet aangevallen te voelen. “Ik heb last van je muziek” komt bijvoorbeeld beter over dan “Jij maakt te veel herrie”. Een belangrijk onderdeel van assertiviteit ontwikkelen is het voor jezelf duidelijk maken wat je precies wilt en vindt en waar je grenzen liggen. Pas als je dit op een rijtje hebt kun je het aan anderen door communiceren.

7. Houd rekening met een tegenvaller

Assertief zijn is een mooi doel, maar houd er rekening mee dat je tijdens of aan het eind van het leerproces niet altijd je zin zult krijgen. Maar laat je je hierdoor vooral niet ontmoedigen. Ga door met het toewerken naar je doel en blijf voor jezelf opkomen. Hierdoor zal je zelfvertrouwen toenemen en zal je lekkerder in je vel zitten. Een kleine tegenslag kan altijd voorkomen en is normaal bij een ontwikkelingsproces.

8. Jouw mening telt

Weet dat jouw mening ertoe doet. Alleen als je hier zelf in gelooft kun je met succes assertiever worden. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en is vrij om deze te uiten. Laat niet over je heen lopen en kom voor jezelf op. Verkondig jouw mening, want die is belangrijk. Dit helpt tevens met het versterken van je zelfvertrouwen en zelfrespect. Hierdoor zullen bovendien anderen jouw en jouw mening gaan respecteren.

9. Let op je houding

Je lichaamshouding en –taal zijn erg belangrijk in het leerproces om assertiever te worden. Probeer zelfvertrouwen uit te stralen en let hierbij op je houding: recht je rug, houd je neus iets omhoog, borst vooruit en je hoofd recht. Dit kun je thuis oefenen voor de spiegel, net als het zeggen van je mening. Dit is een goede oefening om je zelfvertrouwen te verhogen.

10. Voel je niet schuldig

Het is misschien lastig, zeker in het begin, maar als je zegt wat je voelt of vindt hoef je je niet schuldig te voelen. Zoals eerder aangegeven: jouw mening telt, je hebt recht op je eigen mening en het maken van je eigen keuzes. Op een respectvolle manier “nee” tegen iets zeggen is normaal en niet iets om je schuldig over te moeten voelen. De mensen om je heen zullen je juist meer gaan respecteren en jij zal je uiteindelijk fijner voelen. Je hoeft je grenzen niet te overschrijden of je in moeilijke bochten te wringen om anderen tegemoet te komen. Leer assertiever te worden om een relaxter leven te kunnen leiden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *