6 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, dan kan dat een belemmering vormen in je leven. Het kan er voor zorgen dat je je ongelukkig voelt, dat je onder je niveau presteert, dat je situaties vermijdt of dat je bepaalde uitdagingen niet durft aan te gaan. Gelukkig zijn er manieren om je zelfvertrouwen te vergroten. Daarvoor is het goed om eerst eens te kijken naar wat zelfvertrouwen nu eigenlijk precies is en wat het met je doet.

Wat is zelfvertrouwen eigenlijk

Zelfvertrouwen is heel letterlijk het vertrouwen dat je hebt in jezelf. Het gaat erom dat je er in gelooft dat je zelfstandig en op eigen kracht allerlei situaties en problemen aan kan. Iemand met zelfvertrouwen voelt zich verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven en weet wat zijn eigen capaciteiten zijn. Het heeft ook te maken met tevreden zijn met jezelf; weten wat je kunt en accepteren wat je niet kunt. Zelfvertrouwen betekent dus dat je jezelf op waarde weet te schatten en dat je jezelf de moeite waard vindt.

Waarom heb je zelfvertrouwen nodig

Zelfvertrouwen is in het dagelijks leven iets wat voor een gevoel van geluk en succes kan zorgen, terwijl een gebrek aan zelfvertrouwen juist kan leiden tot een gevoel van falen. Doordat de mate van zelfvertrouwen dat je hebt bepaalt hoe je naar jezelf kijkt, ligt zelfvertrouwen eigenlijk aan de basis van alles wat je doet. Je handelen wordt erdoor bepaald, evenals hoe je je voelt. Met een goede dosis zelfvertrouwen kun je beter omgaan met tegenslagen of moeilijke situaties in het leven.

Kan je zelfvertrouwen kweken

Zelfvertrouwen is niet iets waar je automatisch mee geboren wordt. Zelfvertrouwen ontwikkel je op basis van de ervaringen die je in je leven op doet. Je kunt het zien als een vaardigheid en net als andere vaardigheden kun je zelfvertrouwen dus trainen. Dit kun je doen door heel bewust naar jezelf te kijken en je aandacht op positieve zaken te richten. Het gaat er uiteindelijk om dat je jezelf kunt accepteren. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen een handje te helpen.

Aandacht voor je uiterlijk

Hoewel zelfvertrouwen dus vooral te maken heeft met innerlijke processen, zoals het geloven in je eigen capaciteiten en accepteren wie je bent, wil dat niet zeggen dat uiterlijke factoren helemaal geen rol spelen. Je kent vast wel dat gevoel dat je hebt als je je klaar hebt gemaakt voor een avondje uit. Je voelt je dan mooier en zelfverzekerder dan wanneer je bijvoorbeeld nog in je pyjama rond loopt. Aandacht besteden aan je uiterlijk kan er dus voor zorgen dat je je van binnen ook zekerder voelt.

Gezond leven

Niet alleen de manier waarop je je kleedt, maar ook de manier waarop je voor jezelf zorgt heeft invloed op hoe je je voelt. Door ervoor te zorgen dat je regelmatig sport houd je je lichaam in conditie. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten. Als je gezond eet en veel beweegt, krijg je veel meer energie dan wanneer je niet sport en veel snackt. Met meer energie kun je ook meer uitdagingen aan gaan, en bovendien straal je dat ook uit.

Schouders naar achteren

Je houding is nog zo’n uiterlijke factor die ervoor zorgt dat je wel of geen zelfvertrouwen uitstraalt. En wat je uitstraalt beïnvloedt weer hoe je je voelt. Iemand die naar de grond kijkt en met gebogen schouders rond loopt, komt doorgaans over als iemand die zichzelf niet de moeite waard vindt. Als je je eenmaal bewust bent van je houding, dan kun je actief proberen een zelfbewustere houding aan te nemen. Dat betekent dat je rechtop gaat lopen, met je hoofd omhoog, je borst vooruit en je schouders naar achteren.

Focus op wat je wél hebt

Iemand met weinig zelfvertrouwen vindt zichzelf meestal niet erg de moeite waard. Dit kan leiden tot een negatieve instelling, waarbij je vooral telkens let op wat je níet hebt. Wanneer je dat doet, zal je zelfvertrouwen steeds meer afnemen en kom je in een negatieve spiraal terecht. Dit proces kun je doorbreken door te proberen aandacht te besteden aan de positieve dingen in je leven. Focus je op de dingen die je wél hebt en wees daar dankbaar voor. Door hier iedere dag even bij stil te staan leer je jezelf te accepteren zoals je bent.

Leef in het nu

Zelfvertrouwen ontwikkel je op basis van gebeurtenissen en ervaringen in je leven. Iemand die veel negatieve ervaringen heeft, kan de neiging hebben om als het ware hierin te blijven hangen. Door aan het verleden te blijven denken, geef je jezelf niet de mogelijkheid om met aandacht in het nu te leven en nieuwe, positieve, ervaringen op te doen die je zelfvertrouwen zouden kunnen vergroten. Aan het verleden kun je niets veranderen, maar je kunt er wel voor kiezen om je aandacht te richten op wat er nu gebeurt.

Maak jezelf zichtbaar

Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben vaak de neiging om zichzelf als het ware onzichtbaar te maken. Ze houden zich in gesprekken of vergaderingen zoveel mogelijk op de achtergrond, en kiezen in een groep of in een zaal het liefst een plekje achteraan, waar ze niet teveel opvallen. Als je dit doet dan zorg je ervoor dat je weinig vertrouwen in jezelf uitstraalt. Je kunt deze gewoonte proberen te doorbreken door heel bewust ervoor te kiezen om in een zaal vooraan te gaan zitten en tijdens een vergadering ervoor te zorgen dat je tenminste één keer je mond open doet.

Stap voor stap

Zelfvertrouwen kun je dus kweken. Het is een vaardigheid die je verder kunt ontwikkelen door deze te trainen en er bewust aandacht aan te besteden. Hiervoor is het van belang dat je je eerst bewust wordt van de patronen die je toepast om niet op te vallen. Als je dit eenmaal door hebt, kun je proberen deze patronen te doorbreken door je gedrag te veranderen. Ook uiterlijke factoren kunnen een handje helpen. Zo kun je stap voor stap je zelfvertrouwen vergroten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *