Meer eigenwaarde in 10 stappen

Sommige mensen lijken van nature te blaken van het zelfvertrouwen. Ze durven van alles, komen op een vriendelijke, maar besliste manier voor zichzelf op, zorgen goed voor zichzelf. Er zijn ook mensen die daar met bewondering, of misschien wel jaloezie, naar kijken. Zij zouden ook wel zo willen zijn, maar denken dat ze dat niet kunnen. Ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde. Herken jij jezelf hierin? Met de onderstaande tien stappen kun je je gevoel van eigenwaarde verhogen.

  1. Herken een gebrek aan eigenwaarde

Om iets te kunnen veranderen, moet je eerst het probleem herkennen. Denk je vaak dat je iets niet zult kunnen, of dat iets voor jou niet weggelegd is? Pas je je meestal aan aan de wensen of verwachtingen van anderen? Als iemand je bijvoorbeeld vraagt wat je wilt eten of drinken, zeg je dan gewoonlijk iets als “Doe maar hetzelfde als jij”, of “Wat het makkelijkst is voor jou”? Weet je dikwijls niet wat je zelf wilt, of wie je nu eigenlijk bent? Vind je jezelf niet de moeite waard? Dan heb je een gebrek aan eigenwaarde.

  1. Begrijp dat het probleem op een of andere manier ontstaan is

Niemand wordt met een laag gevoel van eigenwaarde geboren. Uiteraard zijn mensen verschillend van karakter, en die verschillen zijn waarschijnlijk voor een deel erfelijk. Maar voor elk heel jong kind staat zijn of haar eigen belang voorop in het leven. Een kind dat honger heeft, of moe is, huilt om gevoed of in bed gelegd te worden; het kan zich nog niet wegcijferen. Gaandeweg leren we verlangens te beheersen of uit te stellen. Sommige mensen krijgen daarbij, soms zonder opzet, soms doelbewust, de boodschap mee dat hun behoeften niet belangrijk zijn. Zij leren ongemerkt dat anderen altijd voorgaan, dat zij er niet toe doen.

  1. Realiseer je dat het anders kan

Hoewel je het door die continue boodschap vanzelfsprekend bent gaan vinden dat jij niet belangrijk bent, is dat dus niet altijd zo geweest. En het hoeft ook niet de rest van je leven zo te blijven. Je hebt een laag gevoel van eigenwaarde aangeleerd gekregen, dus je kunt het ook weer afleren. Dat kost moeite, maar de investering is zeker op zijn plaats; je leven wordt er zoveel waardevoller door – voor jou en voor anderen.

  1. Vergelijk jezelf niet voortdurend met anderen

Als je eenmaal bereid bent om je gevoel van eigenwaarde te verhogen, stop dan met kijken hoe veel beter anderen alles doen of kunnen. Je ziet van anderen vaak alleen wat zij willen dat je ziet, en je ziet niet hoeveel moeite iets gekost heeft. Ben je jaloers op een kennis die zo makkelijk spreekt in het openbaar? Misschien vindt hij het doodeng of heeft het hem heel veel training gekost om zover te komen. Denken “Hij doet dat zomaar, ik zou zoiets nooit kunnen” is twee kanten op oneerlijk; ten eerste doet hij dat misschien helemaal niet ‘zomaar’, en ten tweede kun jij het wellicht ook, met wat oefening.

  1. Laat anderen je helpen

Het is veel productiever om aan je kennis uit het voorbeeld hierboven te vragen hoe hij dat toch doet. Misschien blijkt uit het antwoord dat het hem ook niet is komen aanwaaien, en met een beetje geluk krijg je tips over hoe je kennis heeft leren spreken in het openbaar. Accepteer hulp van anderen ook; denk niet dat je die hulp niet waard bent. Andere mensen vinden het waarschijnlijk fijn om iets voor jou te kunnen betekenen.

  1. Ga na hoe je over jezelf praat; haal jezelf niet naar beneden

Mensen met weinig eigenwaarde zeggen vaak over zichzelf dat ze iets niet kunnen of durven. Ze zeggen, misschien zonder het nog te merken, veel negatieve dingen over zichzelf, halen zichzelf naar beneden of gaan te ver in zelfspot of cynisme. Jezelf kunnen relativeren is een mooie eigenschap, maar sla er niet in door.

  1. Accepteer complimenten

Veel mensen met weinig eigenwaarde vinden het moeilijk een compliment in ontvangst te nemen. Accepteer dat iemand vindt dat je iets goed gedaan hebt. Eigenlijk doet het er niet zoveel toe dat jij vindt dat je het beter had moeten doen; de ander vond het goed. Erken dat. “Dank je, wat leuk om te horen” is voor hem of haar ook een veel fijner antwoord dan “Nou, eigenlijk was het niks bijzonders”. Daarmee ontken je het gevoel van de complimentgever, of je maakt de indruk van valse bescheidenheid, wat op den duur ergernis oproept. Weet je echt niet wat de ander goed vond, vraag dan gerust om verduidelijking, maar begin met acceptatie: “Dank je voor het compliment; kun je zeggen wat je precies aanspreekt?”

  1. Benader anderen positief

Je ontvangt eerder punitiviteit van anderen als je hen zelf ook positief benadert. De mensen om je heen hebben ook hun onzekerheden, hun behoefte aan waardering van een ander. Probeer eens een compliment te geven niet omdat (jij denkt dat) de ander dat verwacht, of vanuit een gevoel van minderwaardigheid (“Wat deed je dat goed, ik zou dat nooit durven”) maar oprecht, zonder bijgedachten. Bovendien kun je leren van de reactie, en van wat die weer bij jou oproept. Neemt de ander het compliment waardig in ontvangst? Of wuift de ander je waardering weg, en wekt dat bij jou wrevel op? Zo werkt de manier waarop jij zelf met complimenten omgaat dus ook.

  1. Schrijf dagelijks op wat je goed gedaan hebt

Maak aan het eind van elke dag een lijstje met wat je goed vond aan jezelf. Dat hoeft geen waslijst te zijn, maar dwing jezelf wel iets op te schrijven, hoe klein ook. Heb je iets gedaan waar je tegenop zag, zag je er goed uit, heb je een van de stappen uit dit artikel gezet? Als je ook maar één ding op je lijstje hebt staan, kun je er gelijk nog iets aan toevoegen: je hebt iets aan jezelf positief gewaardeerd vandaag! Kijk naar je sterke punten, in plaats van te focussen op je tekortkomingen.

  1. Durf nee te zeggen

Nee zeggen is vaak heel moeilijk voor mensen met weinig eigenwaarde. Ze doen altijd alles voor anderen in de hoop daarom gewaardeerd te worden. Er zullen inderdaad mensen zijn die je laten vallen als je een keer nee zegt; dat zijn de mensen die van jou profiteren en die inderdaad met jou omgaan omdat het zo handig is dat ze altijd een beroep op je kunnen doen. Maar je zult merken dat de mensen die om je geven, het helemaal niet erg vinden als je een keer iets niet kunt doen voor ze. Hun waardering voor jou hangt daar niet van af. Zij waarderen jou om wie je bent. En als je al deze stappen gezet hebt, kun je dat zelf hopelijk ook. Probeer het maar; je bent het waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *