Oefeningen voor meer zelfvertrouwen

Heb je het gevoel dat je vaker onzeker bent over jezelf dan je gemiddelde medemens? Dat bijna iedereen die je tegenkomt normaal gesproken prettig in zijn vel zit en prima met zichzelf door één deur kan? Waarschijnlijk klopt er helemaal niets van dit vermoeden, maar een onprettig idee is het wel. Misschien is het tijd om hier iets aan te veranderen. Je zit namelijk je hele leven met jezelf opgescheept, met al je onvolmaaktheden en tekortkomingen, dus je kunt maar beter met wat meer (zelf)vertrouwen naar de toekomst gaan kijken. Maar waar moet je dan beginnen? Kijk eerst eens naar onderstaande oefeningen.

Spiegelbeeld

Zoek een grote spiegel op waar je ongestoord een hele tijd in kunt staren. Kijk naar jezelf en registreer de houding waarin je staat, zonder hier iets aan te veranderen. Benoem tien punten (innerlijk of uiterlijk) die je niet mooi vindt aan jezelf. Kijk nu nog eens goed en noem tien punten die je wel mooi vind aan jezelf. Let nu nog eens op de houding die je hebt aangenomen. Zie je een verschil? Benoem vanaf dit moment in gedachten, iedere keer dat je een spiegel ziet waar je even in kunt kijken, al je positieve punten en blijf opletten wat er in de spiegel met jouw uitstraling gebeurt. En lach naar jezelf. Zie wat dat met je houding doet en hoe je je daardoor gaat voelen.

Tijd voor jezelf

Neem regelmatig een week vrij van je werk- en andere verplichtingen, als dit mogelijk is. Plan zo min mogelijk afspraken in. Wees vervolgens alleen. Vul je tijd niet op met activiteiten om verveling te verdrijven, maar neem de tijd om bij jezelf te zijn, bij voorkeur in de buitenlucht. Ogenschijnlijk is dit doelloos, maar kijk maar eens welke nieuwe ideeën en inzichten je de afgelopen dagen kreeg. Doordat je een week lang niet bezig bent geweest met hoe je je dagelijkse verplichtingen moet nakomen, heeft je hoofd tijd gehad om je gedachten op een rijtje te zetten en zit je steviger in je eigen lichaam, in plaats van door anderen geleefd te worden.

Lijstjes

Vind je het lastig om je eigen positieve kanten te onthouden en blijf je vooral bij de negatieve hangen? Koop een mooi blanco boekje en draag dat voortaan met je mee. Schrijf hierin per dag alle goede dingen op die je opvielen over jezelf en – heel belangrijk – ook alle complimenten die je van ánderen kreeg. Het geeft niet als je in herhaling valt; de vaakst genoemde zijn je beste eigenschappen en het kan absoluut geen kwaad om die eens te turven. Op de momenten waarop je je onzeker voelt, kun je het boekje doorbladeren. Of het helpt, verschilt per persoon, maar je hebt nu tenminste zwart op wit hoe bijzonder je bent.

Zorg goed voor jezelf

Wees eerlijk: doe jij jezelf soms tekort omdat je jezelf weinig waard vindt? Je bent niet de enige, maar het is doodzonde en echt de hoogste tijd om daarmee op te houden. Je hebt nu geleerd om jezelf te bekijken, jezelf terug te vinden en je goede eigenschappen te benoemen, dus nu ga je letten op basale zaken als gezond eten en voldoende slaap. Geef jezelf het beste dat je kunt krijgen. Vind je het moeilijk om dit na je werk te regelen? Plan ieder weekend je eet- en slaapmomenten voor de rest van de week en hou je een poosje aan dit schema. Je zult merken dat het je zelfvertrouwen goed doet.

Let op je kleding en styling

Is het je bij de spiegeloefening al opgevallen hoe je eruit ziet? Wat doet jouw kleding voor je figuur en zelfvertrouwen? Staan de kleuren je, kleedt het af, past de stijl nog bij jou of maak je je er zó makkelijk van af dat je je eigenlijk de hele dag slonzig voelt? Het kan even duren voor je het ziet, maar vaak zal het helpen als je je kledingkast een grondige update geeft. Vraag desnoods professionele hulp hierbij (je bent het immers waard). Een goede verkoopster of styliste kan je op briljante nieuwe ideeën brengen waarmee je je ineens stukken zelfverzekerder zult voelen.

Mooie plaatjes

Nog een stapje verder, volgende oefening: regel een fotoshoot. Een wat? Ja, inderdaad. Of je ze nu op internet wil zetten of lekker zelf bewaart, maakt niet uit. Het gaat er bij deze oefening om dat je door een professionele fotograaf zo mooi mogelijk op de foto wordt gezet. Belangrijk is dat je niet te veel aandacht aan je uiterlijk besteedt, maar jezelf precies die aandacht, kleding en styling geeft die in jouw ogen nodig is voor je zelfvertrouwen. Maak er geen masker van. De fotograaf doet de rest. Bewaar de plaatjes goed en herhaal deze oefening over een paar jaar nog eens.

Wat anderen vinden

Zijn er mensen in jouw omgeving die je vertrouwt en die afweten van jouw gebrek aan zelfvertrouwen? Dit is best griezelig, maar: praat erover. Wees open over jezelf en je onzekerheden tegen je geliefden. Je hoeft het er niet iedere dag over te hebben, maar zorg dat iedere keer dat jouw onzekerheid een activiteit met geliefden in de weg staat, je op een positieve manier kunt bespreken wat er mis ging en hoe het een volgende keer anders zou kunnen. Luister goed naar eventuele adviezen en neem ze ter harte. Deze mensen hebben het beste met je voor.

Durf te durven

Maak nu een lijst van vijftig dingen die je in het dagelijks leven vermijdt omdat je te onzeker bent om ze te doen. Doe nu om de twee dagen één van deze dingen. Je mag ze herhalen (dat moet zelfs), maar zorg ook dat je alle punten van het lijstje een keer uitgevoerd hebt. Dus: een praatje beginnen met een wildvreemde, een nieuw kapsel naar het werk, een dansles. Hou vol en kijk na een halfjaar eens wat er veranderd is. Waarschijnlijk is jouw lijstje van enge dingen al een stuk korter geworden omdat je steeds meer op jezelf bent gaan vertrouwen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *