Zo kan je positiever leren denken

Positief denken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Integendeel; veel mensen vinden het makkelijker om negatief te denken. Zowel positief als negatief denken is aanstekelijk, dus zijn er veel negatief denkende mensen om je heen dan is het lastig om zelf het tij te keren. Maar positiever leren denken is erg waardevol en zal je leven een stuk fijner maken. Positief denken is gezond, het maakt je gelukkiger en je zal meer bereiken in je leven. Het is dus zeker de moeite waard om je levenshouding te veranderen als je merkt dat je veel negatieve gedachtes hebt.

Wie positief denkt is veel minder snel vatbaar voor stress of angst en kan beter met moeilijke situaties omgaan. Bovendien heeft een positieve houding invloed op anderen, waardoor zij deze houding over zullen nemen. Zo kun je dus het leven van jezelf en anderen verbeteren. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat positief denken niet alleen goed is voor je geest maar ook voor je lichaam. Het geeft je energie, het versterkt je immuunsysteem, het maakt je minder vatbaar voor depressies en je hebt minder kans op een hoge bloeddruk of hartfalen. Genoeg redenen dus om onderstaande tips op te volgen om positiever te leren denken.

Identificeer negatieve gedachten

Wees bewust van de negatieve gedachten die in je omgaan en probeer deze geen ruimte te geven. Als je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, probeer hem dan van je af te schudden en je op iets positiefs te richten. Als je negatieve gedachten de ruimte geeft breiden ze zich snel uit in je hoofd en kunnen ze je stemming verpesten of zelfs stress veroorzaken. Jij bent baas over je gedachten en bepaalt dus zelf of je je hoofd wilt vullen met negatieve of positieve gedachten. Dit begint met het identificeren (en uitschakelen) van de negatieve gedachten.

Omring jezelf met positief ingestelde mensen

Zoals hierboven aangegeven is negatief denken erg aanstekelijk. Veel negativiteit om je heen zal op jouw inwerken en zal het je moeilijker maken positief te denken. Dus probeer jezelf zoveel mogelijk met positieve mensen te omringen, zodat je niet constant het geklaag van anderen aan hoeft te horen, maar hun positieve energie kan overnemen. Positief ingestelde mensen zullen jou direct of indirect aanmoedigen ook een positieve houding aan te nemen, waardoor jij die omschakeling veel makkelijker kunt maken.

Wees niet te hard voor jezelf

Veel depressies ontstaan omdat mensen vaak negatief over zichzelf denken of zichzelf snel de schuld geven van dingen. Probeer niet te hard voor jezelf te zijn en jezelf niet te snel te straffen voor een negatieve gebeurtenis. Neem het jezelf niet kwalijk als je een afwijzing ondervindt, maar heb vertrouwen in jezelf en dat je goed genoeg bent. Relativeer de gebeurtenis en trek niet direct de conclusie dat het wel aan jou zal liggen. Maar ook als je zelf een foutje hebt gemaakt moet je niet te hard voor jezelf zijn. Fouten zijn er om van te leren en zo blijf je jezelf ontwikkelen.

Richt je op de goede dingen

Een goede manier om je op de dingen te richten die goed gaan is door een lijstje te maken. Schrijf dagelijks of wekelijks dingen op die jij goed hebt gedaan of waar je dankbaar voor bent. Zo sta je beter stil bij de goede dingen en kan je makkelijker die positieve gedachtengang aanhouden. Richt je niet op zaken die fout gaan, maar op zaken die goed gaan. Je zal beter in je vel zitten en steeds optimistischer worden. Zoek, wanneer je het lijstje maakt, niet te veel naar de grote, uitzonderlijke successen maar richt je op de kleine dingen. Je hebt een lekkere gezonde maaltijd klaargemaakt bijvoorbeeld, genoten van de zon of een leuk gesprek met een collega of vriend gehad.

Geef jezelf genoeg ontspanning

Gun jezelf tijd om te ontspannen. Denk niet constant aan alle dingen die je nog moet doen op een dag of wat er misschien fout kan gaan. Zulke gedachten ontstaan uit angst en leven vanuit angst is erg slecht voor je mentale en fysieke gezondheid. Dus laat die negatieve gedachten los, ontspan, geef jezelf tijd en ruimte en leef vanuit liefde. Als je vanuit liefde handelt en met aandacht en begrip over dingen nadenkt, zullen je gedachten een stuk positiever worden en zal je je een stuk fijner voelen.

Lach zoveel mogelijk

Lachen is gezond voor lichaam en geest. Je wordt er ontspannen en gelukkiger door, het is goed voor je immuunsysteem, het vermindert stress en angst en verbetert je relaties. Lach zoveel mogelijk. Zelfs als er geen aanleiding is om te lachen is lachen gezond. Kijk je blij, dan heeft dit direct invloed op je emoties en zal je je ook blij voelen. Je gezichtsuitdrukking beïnvloedt dus je emoties. Veel lachen helpt goed bij het leren om positief ingesteld te zijn, dus maak eens een grapje, ga naar een comedy show, kijk een comedy film en laat je omringen door humor.

Wees positief naar anderen

Geef complimenten aan anderen, glimlach naar anderen, druk je dankbaarheid uit. Deel je positieve vibe met anderen door attent te zijn en verras iemand bijvoorbeeld eens met een kleinigheidje. Zo maak je anderen blij en zal je je tegelijkertijd beter over jezelf voelen. Gevoelens van stress worden verdrongen en maken plaats voor positieve gevoelens van liefde en dankbaarheid. Heb er vertrouwen in dat jij de wereld een stukje beter kan maken met jouw positieve levenshouding.

Achter de wolken schijnt altijd de zon

Onthoud dat er altijd wel een positief puntje te vinden is aan bepaalde zaken, ook al lijken deze in eerste instantie negatief. Probeer zoveel mogelijk de keerzijde te vinden van je negatieve gedachtes of gebeurtenissen. Overal kun je wel iets positiefs uit halen en richt je op deze kant van de gebeurtenis. Probeer dus flexibel te denken en plaats dingen in perspectief. Van tegenslagen word je alleen maar sterker en van fouten kan je leren. Elke gebeurtenis is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen in de richting die jij graag op wil. Dus kies voor de positieve richting om je leven fijner te maken, plaats de dingen in perspectief en zie de positieve kant ervan in.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *